Vervanging verdeelinrichting Avebe

Coöperatie Avebe heeft twee productielocaties in Noord-Nederland, waar zetmeel en eiwitten uit aardappelen worden gewonnen. Op de locatie Gasselternijveen (Drenthe) heeft Strukton Worksphere in de zomer van 2016 een complete verdeelinrichting vervangen. Een complexe operatie, die desondanks moest worden uitgevoerd in een tijdsbestek van slechts vier weken, aangezien Avebe een zogenoemd campagnebedrijf is.

Opdrachtgever:
Avebe
Locatie:
Gasselternijveen
Markt:
Industrie
verdeler-L1-Avebe
Avebe-aardappelcampagne-vrachtwagen-576x275
projectpagina L1-verdeler Avebe - P1020916
Avebe-aardappelen_GOR_caroussel-576x261

Verouderd

4 Hoofdvoedingen van 3.200 Ampère, 34 groepen van 630 Ampère: het machinepark draait 24 uur per dag en 7 dagen per week.

De verdeelinrichting ‘L1’ bij Avebe in Gasselternijveen is met 4 hoofdvoedingen van 3.200 Ampère en 34 afgaande groepen van 630 Ampère verantwoordelijk voor de voedingen van andere verdeelinrichtingen en de besturingspanelen van een groot aantal machines. Het machinepark draait 24 uur per dag en 7 dagen per week. Avebe besloot over te gaan tot vervanging van de verouderde verdeelinrichting, die inmiddels al van nieuwe QSA-schakelaars was voorzien.

Ontzorgen

Strukton Worksphere, dat al eerder projecten voor Avebe verzorgde, kreeg de opdracht tot vervanging van de verdeler, met volledige ontzorging van de opdrachtgever.

Onderdeel van het project was een tender voor de levering van de nieuwe verdeelinrichting, waarvoor het team van Strukton Worksphere in de voorbereiding alle engineering op zich nam, rekening houdend met onder andere bestaande bekabeling, vloerplannen en budgetten. De tender leidde tot een shortlist van drie aanbieders, waarop Avebe de definitieve keuze voor de leverancier maakte.

Strukton Worksphere verzorgde de verdere afname, het transport, de aansluiting en de testwerkzaamheden en assisteerde bij de inbedrijfname. Omdat de nieuwe verdeler werd geleverd in clusters van panelen, moesten bovendien bouwkundige werkzaamheden worden uitgevoerd om de onderdelen tot in de betreffende ruimte aan te kunnen vervoeren. Ook deze werkzaamheden werden door Strukton Worksphere uitgevoerd. Op het moment dat de installatie spanningsloos zou zijn, kon bovendien onderhoud worden gepleegd aan de voedende transformatoren. Dit onderhoud zou worden verzorgd door Strukton Systems.

Strakke uitvoering

Het moment voor de daadwerkelijke vervanging was de intercampagne. Dit is een relatief korte jaarlijkse periode, waarin er in Gasselternijveen geen aardappelen worden verwerkt.

De engineering en de tender omtrent de vervanging van de verdeelinrichting werden ruim van te voren in gang gezet om te zorgen dat de nieuwe verdeler op tijd geleverd zou worden. Om risico’s verder te beperken, werd gekozen om de elementen van de nieuwe verdeler tot in de ruimte van de oude verdeler aan te voeren alvorens deze werd ontmanteld. Hiervoor is gewerkt met een tot in detail uitgewerkt draaiboek en een uitgebreid VGW-plan. Tijdens dit proces werd de toezichthouder van Avebe door de uitvoerder van Strukton Worksphere dagelijks op de hoogte gehouden van de voortgang.

Nauwkeurige voorbereiding

Binnen de geplande periode is dankzij de nauwgezette voorbereiding een complete verdeler van 13 meter lang vervangen, zijn alle omringende verdelers en besturingspanelen weer aangesloten, is de inrichting getest en werd zij weer in bedrijf gesteld. Met de nieuwe verdeelinrichting kan Avebe minimaal dertig jaar vooruit.