Tramremise De Hallen Amsterdam

Ontwikkeling en behoud van Tramremise De Hallen in Amsterdam West aan het Bellamyplein als werkend hart van de buurt, centrum voor media, cultuur, mode en ambachten, met daarbinnen ruimte voor kleinschalige werkgelegenheid.

Opdrachtgever:
Stichting TROM
Locatie:
Amsterdam
Markt:
Recreatie
Activiteit:
Realisatie en renovatie
Hotel De Hallen
Foodhallen
Bibliotheek
Filmhallen
Halte3
Passage
Historie1
Historie2

Transformatie

In opdracht van de stichting TROM (TramRemise OntwikkelingsMaatschappij) transformeert bouwcombinatie Strukton / De Nijs de oude tramremise De Hallen in Amsterdam naar een centrum voor mode, media, cultuur en ambachten. Architect Andre van Stigt brengt zo veel mogelijk de originele details terug in het gebouw.

De bouw start in januari 2013. Eind 2014 zijn de Hallen geopend.

Een binnenstedelijk project met een beperkte bouwplaats. Bouwcombinatie Strukton / De Nijs heeft zich ingezet om de overlast voor de buurt tot een minimum te beperken. 

Werkzaamheden

Een greep uit de uit te voeren werkzaamheden:

  • sanering van vervuilde grond
  • controle en herstel van fundering
  • herstel staalconstructie

Eindresultaat

De oude tramremise wordt omgetoverd tot een centrum voor media, mode, cultuur en ambachten.

De Tramremise en werkplaatsen waren het werkend hart van de wijk en de Hallen worden dat op een moderne wijze opnieuw, maar dan heel toegankelijk en als publiekdomein en verblijfsgebied. De Passage loopt van de Bilderdijkkade tot de Ten Katemarkt en heeft bij de bibliotheek haar voorplein buiten en binnen, waar de kruising is met de Tollenstraat naar het Bellamyplein.

De Passage wordt de huiskamer van de buurt; maar er is meer. De monumentale hal 3 is geheel toegankelijk; aansluitend aan de Passage als foyer van het filmtheater en de tv-studio’s, maar ook als lounge en ontmoetingscentrum en met het restaurantdeel aan het Bellamyplein met terras.

Ook bij het hotel is een eigen publiek terras. Door de inrit naar de zijde van de Tollenstraat te plaatsen wordt het grote plein en het voorgebied bij de Hallen een autovrij verblijfsgebied.
De hotelfunctie (en de bibliotheek) zorgt ook bij avondgebruik voor licht achter deze nieuwe gevel en daarmee voor de sociale controle. Door de 3 assen en de meer dan 60% openbare functies met diverse terrassen, worden de Hallen meer een publiek domein.

De Hallen is het sociale, culturele en werkende centrum van West.

Meer informatie