Stadhuis-Muziektheater Amsterdam

Voor het Stadhuis-Muziektheater van de gemeente Amsterdam realiseerde Strukton een groen datacenter.

Opdrachtgever:
Gemeente Amsterdam
Locatie:
Amsterdam
Markt:
Datacenters
Activiteit:
Realisatie en renovatie
Stadhuis-Muziektheater_E_van_Eis_600x375

Groen datacenter

Door het toenemende internetgebruik voldeed het datacenter niet meer aan de wensen van deze tijd. Tegelijkertijd stelde de Gemeente Amsterdam doelen ten aanzien van duurzaamheid: minder energieverbruik en vermindering van de CO2-uitstoot.

De gemeente Amsterdam vroeg Strukton te zoeken naar een duurzame oplossing voor het datacenter. De koeling van het datacenter, waar een groot aantal servers dag en nacht draait, vormde de grootste uitdaging voor Strukton. Daar wordt veel warmte geproduceerd.

Strukton koos ervoor om water uit de Amstel te gebruiken om het datacenter te koelen. Aan de Amstel zit een waterinlaadput. Daar komt het koele water binnen en gaat door de leidingen naar de techniekruimte, waar het via warmtewisselaars wordt overgedragen. Het ontwerp is toekomstbestendig. Er is een koppeling gemaakt van de techniekruimte met het datacenter, zodat de warmte die geproduceerd wordt in het datacenter nuttig kan worden gebruikt voor het verwarmen van het Stadhuis-Muziektheater op koudere dagen. Deze warmte wordt op 180 meter diepte opgeslagen in de bodem en kan op elk gewenst moment opgehaald worden.
 
Met de uitgevoerde oplossingen beschikt  de Gemeente Amsterdam over één van de energiezuinigste datacenters van Europa.

fotograaf: Edwin van Eis

Video groen datacenter

9H_DOprUVJU