OV Terminal Den Haag

In opdracht van ProRail verbouwde Strukton de afgelopen jaren station Den Haag Centraal tot een moderne OV-terminal. Tijdens de renovatie- en nieuwbouwwerkzaamheden bleef het kopstation met zijn gelaagde vervoersfaciliteiten in gebruik. De nieuwe stationshal is een lichte, ruime en overzichtelijke terminal, afgestemd op de eisen van de toekomst. De OV-terminal, naar ontwerp van Architectenbureau Benthem Crouwel, is niet alleen een plek die ruimte biedt aan meer reizigers. Het nieuwe Den Haag Centraal beschikt ook over een divers aanbod aan winkels en horecagelegenheden en faciliteert reizigers en bezoekers met flexibele werk- en ontmoetingsruimtes. Opvallend aan het nieuwe station is de glazen gevel en het bijzondere glazen dak met wybertjespatroon.

Opdrachtgever:
ProRail
Locatie:
Den Haag
Markt:
Mobiliteit
Activiteit:
Realisatie en renovatie
Overzicht_Centrale hal_juli 2013
Buitenaanzicht_Centrale hal_juli 2013
Rijdende trein verbouwing Den Haag CS
Hijskraan Strukton Den Haag CS_Pro
Sloopwerk Den Haag Centraal
Den Haag OVterminal_ Eerste Wyber op Dak- facebook_5_project carousel_520x355
Glas aanbrengen op gevel OV Terminal Den Haag

Gefaseerd werken

In opdracht van ProRail verbouwde Strukton Den Haag Centraal tot een moderne OV-Terminal. Tijdens de renovatie- en nieuwbouwwerkzaamheden bleef het kopstation met zijn gelaagde vervoersfaciliteiten - trein, bus, tram en Randstadrail - in gebruik.

Strukton bouwde de nieuwe OV-terminal in verschillende fasen. De bouw van de nieuwe stationsterminal was een grote uitdaging. Tijdens de gehele bouwperiode bleef het station operationeel. Overdag waren de werkzaamheden minimaal. Het meeste werk gebeurde ’s nachts. Hiervoor werd elke nacht, nadat de laatste trein was vertrokken, de werkplaats ingericht. Ook zorgden we er aan het einde van de werkperiode voor dat alles werd opgeruimd, zodat de reizigers zich de volgende ochtend weer veilig konden verplaatsen op het station.

Voor de realisatie van het bijzondere glazen dak, met de zogenaamde wybertjes, is in de hal  een tijdelijk werkplatform opgebouwd. Onder het platform konden de reizigers gewoon gebruik maken van het station.

“Ik heb bewondering voor de manier waarop ProRail en aannemer Strukton het bouwproces uitvoeren met zorg voor het publiek.”

Wim Knopperts, ProRail


Officiële opening

Het vernieuwde station Den Haag Centraal is nu een feit. Op maandag 1 februari 2016 opende staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu het station officieel. Samen met burgemeester Van Aartsen van Den Haag en een nog onbekende reiziger.

Werkzaamheden

Zoals bij vele bouwprojecten het geval is, werd er eerst gesloopt. De zijgevels verdwenen al snel en ook het dak werd in rap tempo gesloopt. Voor de realisatie van het bijzondere glazen wybertjesdak, bouwde Strukton in 2012 in de stationshal een tijdelijk werkplatform van maar liefst 11.000 vierkante meter. Dit tijdelijke dak hield de reizigers droog en gaf Strukton de kans om ook overdag aan het nieuwe dak te werken. Halverwege 2014, toen het nieuwe dak en de gevels klaar waren, werd met uiterste precisie de 800 ton wegende constructie weer uit elkaar gehaald, zonder de fonkelnieuwe stationshal te beschadigen. Met recht een huzarenstukje.

  • voorzieningen treffen voor reizigers,
  • asbestsanering betonnen vloeren,
  • slopenwerkzaamheden betreffen gedeelte busdek, stalen overkapping, betonnen vloeren en passerelles,
  • aanpassing / wijziging stroomvoorzieningen,
  • werkplatform realiseren,
  • aanpassingen gebouw Stichthage om nieuwe overkapping te bevestigen,
  • ondergrond en vloeren renoveren,
  • vernieuwing perronranden en perrons,
  • realiseren nieuwe glazen overkapping met een dakoppervlak van ca. 12.000 m2 op een hoogte van 22 meter Gebouwd op 8 hoofdkolommen binnen de terminal,
  • nieuwe reizigers informatie systemen

Nominatie Nationale Staalprijs 2016

Trots! Project OVT Den Haag is genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2016.

Het genomineerde project

Vernieuwing perrons samengevat

O_cJuxQ55xI

Den Haag Centraal - de eerste 'wybertjes'

4SpErTiD0p0

Den Haag Centraal - Het laatste wybertje op het dak

MQWAcT-tkvY