Nieuwevoorstad Nijmegen

Een binnenstedelijke herontwikkeling waarbij een vervallen bedrijvencomplex werd getransformeerd tot een aantrekkelijk woongebied met aanvullende winkelvoorzieningen. Deze transformatie draagt positief bij aan de woonwijk en het leefklimaat waar voorheen meerdere sociale problemen waren. Het bedrijvencomplex is aan alle zijden omsloten door woningen van drie of vier woonlagen. Bij de invulling van de locatie is daar rekening mee gehouden.

Opdrachtgever:
Gemeente Nijmegen
Locatie:
Nijmegen
Activiteit:
Ontwikkeling
Nijmegen_niuewevoorstad_ai1_project carousel_520x355
Nijmegen_nieuwevoorstad_project carousel_ai2_250x355
Nijmegen, nieuwevoorstad_a13_project carousel_520x355(3)
Nijmegen_niuewevoorstad_ai5_project carousel_520x355
Nijmegen_nieuwevoorstad_ai4_project carousel_520x355
Nijmegen_nieuwevoorstad_project carousel_520x355
Nijmegen_nieuwevoorstad_project carousel_2_520x355

Omschrijving project

De ontwikkeling bestaat uit één woon- winkelgebouw genaamd Feniks. De naam Feniks is afkomstig van een prijsvraag voor het nieuwe plein welke is gecreërd voor de gebouwen. De winnende naam, Feniksplein, is aanleiding geweest voor de naamgeving van de gebouwen. Het tweede gebouw is een zorggebouw met wijkondersteunende bedrijfsruimte genaamd Griffioen. Als overgang naar de bestaande woningen worden 18 grondgebonden woningen gerealiseerd.

Gebouw Feniks

Gebouw Feniks is een woongebouw met op de begane grond ruimte voor twee supermarkten en vijf randwinkels. De winkels zijn met tapis roulants verbonden met de ondergrondse parkeergarage waar een deel van het winkelend publiek zal parkeren. In de plint van het gebouw zijn woningen geplaatst om de sociale veiligheid te vergroten en vooral in de avond een prettige leefomgeving te creëren. Boven de winkels komen 101 appartementen van verschillenden afmetingen. Deze komen om een binnentuin welke op het dak van de supermarkten wordt gerealiseerd. Hierbij is aan twee zijden gekozen voor twee bouwlagen om een aan te sluiten bij de bestaande woningen. De hogere zijden zijn gekozen bij het nieuwe plein om een accent te geven aan het plein. Het parkeren is grotendeels ondergronds opgelost waarbij de ondergrondse parkeergarage buiten de footprint van de gebouwen komt.

Gebouw Griffioen

Het zorggebouw Griffioen bestaat uit 78 zorgappartementen en wijkondersteunende bedrijfsruimte. Beide invullingen van het gebouw dragen bij aan invulling van behoeften uit de wijk. Bij de vorming van het zorggebouw is gezorgd voor een gelijkmatige overgang in hoogte om een harmonieuze verbinding te krijgen met de bestaande woningen.

18 grondgebonden woningen

Voor de overgang van de bestaande woningen naar het winkel- woongebouw is gekozen voor 18 grondgebonden woningen om in een herkenbare architectuurstijl aan te sluiten.

Het complex in inmiddels opgeleverd.