Land in Zicht Haarlem

Aan de oevers van het Spaarne in Haarlem is een uniek nieuw stukje Haarlem in maritieme sfeer verrezen. Het nieuwbouwproject Land in Zicht, met in totaal 182 woningen en appartementen biedt voor ieder wat wils. Van 2 en 3 kamerappartementen voor de starter tot en met een 4 kamerappartement voor de 55+er.

Opdrachtgever:
Strukton Projectontwikkeling
Locatie:
Haarlem
Markt:
Woningbouw
Activiteit:
Ontwikkeling
04-05 Uitgelicht luchtfoto 121011 (1128)b Aerovisio Ronald Abelskamp_600x375
Haarlem Land in Zicht_520x355_4
Haarlem Land in Zicht_520x355_5
haarlem Land in Zicht_520x355_3
Haarlem Land in Zicht_520x355_2jpg
Haarlem Land in Zicht_nov 2012 (1)_520x355

Ontwikkeling

Een gevarieerde woonwijk in maritieme sfeer naast een nieuwe brug. De gemeente Haarlem heeft het project Land in Zicht via een prijsvraag aanbesteed. Het team van Strukton Projectontwikkeling en de partners Strukton Civiel en Boskalis is als beste uit de bus gekomen.

De partijen hebben een inspirerend ontwerp gemaakt voor een woonwijk, infrastructuur en een nieuwe brug over het Spaarne. De ruimte bij bruggenhoofden blijft vaak ongebruikt, maar Strukton en de partners zagen hier juist een kans. Zij ontwierpen een woonwijk in maritieme sfeer naast een modern vormgegeven brug over het Spaarne.

Drie woontorens en twee schiereilanden bieden ruimte voor zo’n 135 appartementen en 47 grondgebonden woningen, deels met eigen aanlegplaats voor de deur. De jachthaven brengt extra sfeer en Strukton versterkt die maritieme uitstraling door veel natuurlijke materialen toe te passen. Zo wordt Land in Zicht het visitekaartje waar de stad trots op kan zijn.

People, planet, profit

Land in Zicht is ontwikkeld en gerealiseerd met aandacht voor people, planet en profit.

De oorspronkelijke grondgebruikers, de jachtclub, de hengelsport, kano- en scoutingvereniging, hebben nu moderne nieuwe onderkomens. Drie woontorens met 135 levensloopbestendige appartementen en 47 woningen bieden voor zowel kopers als huurders een heerlijk thuis. Het project is autoluw en fietsvriendelijk opgezet. Bij de bouw zijn stageplekken ingevuld door leerlingen van ROC en HTS en is actief geworven naar herintreders.

Planet in Zicht

Zo min mogelijk energie en grondstoffen verspillen is het motto geweest. Naast groene bouwstroom is bijvoorbeeld ‘Het Nieuwe Draaien’ toegepast bij de ingezette machines. We zamelden in 7 categorieën afval in om zo bij te dragen aan het hergebruik.
De woningen zijn gezond, comfortabel en energiezuinig door onder meer het inzetten van warmte-terug-win (WTW) installaties en CO2- en vochtgestuurde ventilatie. Warmtewerend glas draagt bij aan het reguleren van het klimaat in de glasrijke woontorens. Levensloop is ook een belangrijk criterium geweest bij materiaalkeuzes. Ook wordt het hemelwater gescheiden afgevoerd van het rioolwater. En een daktuin als binnenstedelijke waterberging, is uitgevoerd in gras en bomen om voor omwonenden een groen zicht te bieden.

Profijt voor people, planet en profit

Met de realisatie van ‘Land in Zicht’ is een landmark gebouwd. Door de bouw van de brug is er een nieuwe verbinding ontstaan en tegelijkertijd heeft de omgeving een grote impuls gekregen. Van ‘rafelrand’ van de stad naar moderne en aantrekkelijke woonwijk. Dat is het resultaat van Land in Zicht.