Hulpwarmtecentrale aan de Waal

In opdracht van Nuon realiseert Strukton Worksphere in Lent hulpwarmtecentrale (HWC) Pieter Wiersma. De HWC dient als volledige back-up van de aan de overzijde van de Waal gelegen afvalenergiecentrale ARN. Ook springt de HWC bij tijdens piekvraag in koude periodes. Strukton Worksphere is verantwoordelijk voor de aanleg en levering van de complete procesinstallatie.

Opdrachtgever:
Nuon
Locatie:
Lent
Markt:
Industrie
HWC Lent
HWC Lent - ketels
HWC Lent - installatie
HWC Lent in aanbouw
HWC Lent installatie in aanbouw
HWC Lent installaties in aanbouw
HWC Lent installaties in aanbouw2

Restwarmte

Stel dat de ARN plotseling om wat voor reden dan ook uitvalt, dan moet de Hulpwarmtecentrale Pieter Wiersma de complete verwarmingsfunctie kunnen overnemen, zonder dat de bewoners van de aangesloten woningen er ook maar iets van merken.

Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland, Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN), Nuon en Alliander hebben samen het Warmtenet Nijmegen aangelegd. Restwarmte uit de afvalenergiecentrale ARN wordt gebruikt voor de verwarming van op dit moment 3000 woningen en in de toekomst van nog eens 11.000 woningen. De back-up en pieklevering verloopt op dit moment via tijdelijke warmtecentrales. Vanaf 1 maart 2016 neemt de nieuwe hulpwarmtecentrale Pieter Wiersma in Lent deze functie over. Strukton Worksphere is verantwoordelijk voor de aanleg en levering van de complete procesinstallatie. 

s9kRkRiQz7I
Boilers voor HWC ‘Pieter Wiersma’ zijn geleverd en geplaatst. Benieuwd naar plaatsing? Check het filmpje!

Zekerheid & veiligheid

Zekerheid, veiligheid en betrouwbaarheid gaan voor opdrachtgever Nuon boven alles. Bovendien moet deze hulpwarmtecentrale voldoen aan de allerhoogste NOx-eisen.

De centrale draait op hypermoderne technieken, waarmee een zeer hoog rendement wordt behaald. Voor een technologiebedrijf als Strukton Worksphere is het natuurlijk prachtig om zo’n state-of-the-artcentrale te ontwerpen en te realiseren.

Cruciaal bij de HWC Pieter Wiersma is de voortdurende controle van de juiste druk. De druk in het warmtenet moet zo stabiel mogelijk zijn. Is die druk té hoog dan moet er water ingenomen worden. Gaat de druk in het net omlaag? Dan moet er water bij. Dat gaat met behulp van onder meer een heel nauwkeurig systeem van pompen en kleppen. Hulpwarmtecentrale Pieter Wiersma is een compleet onbemande centrale. De regeltechniek wordt aangestuurd door een Energie Management Systeem.

Binnenkijken

Altijd al eens binnen willen kijken in een hulpwarmtecentrale? Klik op onderstaande foto en blader door het fotoboek.

HWC Lent - ketels