Nieuws

Circulair bij Alliander

17 januari 2019

In de nationale week van de circulariteit geven we een kijkje achter de schermen bij Alliander Bellevue in Arnhem. Bij deze verbouwing is Strukton Worksphere betrokken bij het maken van een circulair ontwerp, om na de renovatie het prestatiegerichte bouwkundig beheer op zich te kunnen nemen. Maar liefst 81% van de gesloopte materialen uit het oude pand kregen een herbestemming in het kantoor. Het gebouw is een van de eerste gebouwen die voorzien is van een grondstoffen paspoort, die nauwkeurig wordt bijgehouden.

circulair-bij-Alliander 

Ter inspiratie:

  • Gebruik voor panelen geperst stro. Bouw er een handige pantry van, met een coffeecorner aan de ene kant en een kopieerhoek aan de andere kant. Alliander schonk de oude keukenblokken aan een bioscoop. 
  • Maak van oud plafond een nieuwe werkvloer, ook bruikbaar in de gangen en trappenhuizen.
  • Gebruik verwijderd staal zoveel mogelijk opnieuw, zeker als het om 170 duizend kilo gaat. Alliander gebruikte oude deuren tijdens de verbouwing onder andere om de roestvrijstalen trapleuning mee te beschermen, maar ook als timmerwerkplaats en als bekisting om beton te storten. Van vrijgekomen staal werd onder andere een geleiderail in de parkeergarage gemaakt.
  • Wees creatief met het hergebruik van eigen specifiek bedrijfsafval.
  • Alliander vroeg Arpalight om van ‘isolatoren’ uit elektriciteitsmasten unieke sfeerverlichting te maken.
  • Houd alle opties open om de kantoorvloer later anders in te richten. Mobiele flexcabines zijn eenvoudig te verplaatsen. Alliander kan de open werkruimtes in de toekomst eenvoudig verbouwen.
  • Gooi oude bureaus niet weg. Bekleed de bladen met vilt. Gebruik ze als geluiddempende tussenschoten. 
  • Koop geen armaturen, maar betaal licht als service. Koop ook geen bureaustoelen, maar betaal voor het zitten.

Meer weten? Lees het artikel 'Baanbrekend Bellevue', verschenen in magezine Facto, nog eens terug.