Nieuws

‘Energizers’ ontdekken energie, techniek en duurzaamheid

23 juni 2015

Bij het project Energy Challenges komen gedrag en techniek samen en maken jongeren het verschil. Strukton Worksphere participeert in de Energy Challenges. Wij installeren slimme meters en monitoringsapparatuur op deelnemende scholen, begeleiden stagiairs die een energieadvies uitbrengen en stimuleren enthousiasme en vergroten kennis over energie. Spelenderwijs maken teams van 'energizers' kennis met de wereld van energie, techniek en duurzaamheid en ontdekken ze hun talent.

Energy Challenges Leeuwarden 

Jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te maken voor energiebesparing en duurzaamheid op school en in hun eigen omgeving. Zo maken teams van 'energizers' kennis met de wereld van energie, techniek en duurzaamheid en ontdekken ze hun talent. Strukton Worksphere participeert in de Energy Challenges. Wij installeren slimme meters en monitoringsapparatuur op de deelnemende scholen. Zo maken wij de besparing aantoonbaar en zijn de resultaten van de campagnes realtime zichtbaar. Ook analyseert een team van mbo- en hbo-stagiairs, onder begeleiding van een technisch specialist van Strukton Worksphere, de schoolgebouwen. Dit leidt niet alleen direct tot besparingen en verbeteringen, maar ook tot een maatwerkadvies voor de school.

Techniek & gedrag

Scholen in Nederland geven ca € 700 miljoen per jaar uit aan energie. Op veel scholen is besparen mogelijk, ook zonder al te grote investeringen of renovaties. Naast technische aanpassingen is vooral het gedrag van leerlingen en docenten de sleutel tot slimmer energieverbruik. Het belangrijkste doel van de Energy Challenges is het ontketenen van enthousiasme en het vergroten van kennis over energie. Ook zo stimuleert Strukton Worksphere verantwoord energiegebruik.

Grote finale provincie Friesland

Met meerdere prijzen te winnen stond er veel op het spel voor de 20 deelnemende scholen in de provincie Friesland. Met veel creativiteit en enthousiasme presenteerden de scholen ideeën aan de jury in diverse categorieën. Een aantal voorbeelden: scholen die nu regenwater gebruiken voor het doorspoelen van wc’s, een ‘vijf minuten zandloper’om thuis niet te lang te douchen, flyer campagnes voor bewoners van Friese dorpen om gezamenlijk energie te besparen, gedragsregels voor leraren en leerlingen, warme truien dagen, energiezuinige BBQ, scheiden en hergebruik van materialen tot eigen facebookpagina’s met diverse voorbeelden om energie besparen. Een zware taak voor de jury!

Prachtige voorbeelden waarbij het gedrag van jongeren het verschil maakt om bij te dragen aan een duurzame wereld. Voor Strukton Worksphere een activiteit die aansluit op onze visie op MVO. Volgend jaar participeert Strukton Worksphere opnieuw in de Energy Challenges Friesland. Bovendien denken we, als een van de 25 topbedrijven in Friesland, mee over een bijdrage aan Leeuwarden als duurzame culturele hoofdstad van Europa in 2018!

De Energy Challenges wordt onder andere georganiseerd in de provincie Friesland en is een initiatief van de Energy Valley TopClub. Rene Hartman (commercieel directeur Strukton Worksphere Regio Noord-Oost) en Henk Lier (programmadirecteur Industrie Strukton Worksphere) zijn mede grondlegger van dit initiatief.