Nieuws

Laatste wybertje sluit het dak Centraal Station Den Haag

13 mei 2013

Hemelvaartdonderdag was een spannende dag voor de bouw van het nieuwe station. In de ochtend is de torenkraan – De Règȃh – verwijderd uit de stationshal. Eind van de middag, rond 16.30 uur sloot het allerlaatste glazen dakdeel het glazen dak. Een mijlpaal in het project!

913976_501533653245779_1884805614_o 

De torenkraan

Vanwege de verwachte wind is woensdagmiddag besloten de grote giek – van ca 70 meter lang – al ’s ochtends vroeg te verwijderen. Rond 7.30 uur ging dit grootste onderdeel van de torenkraan over Stichthage, om vervolgens afgebroken en afgevoerd te worden. De rest van de torenkraan volgde al snel. Deze torenkraan is verwijderd door Europa’s grootste mobiele kraan, een 1200-tonner. Deze ‘gele draak’ wordt vrijdag alweer afgebroken.

Het laatste wybertje

Onder toeziend oog van de projectteams van ProRail, NS, gemeente Den Haag, aannemer Strukton, twittervolgers, omstanders en de kraanmachinst van De Règȃh (hij plaatste de overige 293 dakdelen)  werd het allerlaatste wybertje, de 294e, door de mobiele kraan opgehesen en over Stichthage heen op zijn plek in het glazen dak gelegd. Met dit wybertje is het dak nu volledig gesloten!

Ondertussen in de stationshal

De stationshal is in verband met de veiligheid tijdens de hijswerkzaamheden gesloten voor reizigers. We maken van deze gelegenheid door nog allerlei andere werkzaamheden uit te voeren. Op het tramplatform worden bovenleidingsportalen geplaatst. Ook zijn de glaswasinstallatie en een roltrap aangevoerd. Daarnaast zijn we bezig met de sloop van het tijdelijke dak. Vandaag zijn er een paar onderdelen van de staalconstructie verwijderd.

Foto’s

kijk op de facebook pagina van Den Haag Nieuw Centraal voor een fotoverslag van deze spectaculaire werkzaamheden.